Επιλογές


Παλιές Φωτογ. τής Κοντέας .

Κοντεάτισσα πολύτεκνη μάνα

Facebook

Παρουσίαση βιβλίου "Κοντέα Εστί"

Άγιος Χαράλαμπος 11/2/18

Μνημόσυνο πεσόντων 2018

Μνημόσυνο πεσόντων 2015

elpida

Επικήδειος χαιρετισμός

για την Ελπίδα Ξενοφώντος

14 Αυγούστου 2018.

Με συγκλονισμό, βαρύ πένθος και πόνο αβάστακτο αποχαιρετά σήμερα, η κοινότητα Κοντέας το άξιο τέκνο της,  Ελπίδα Ξενοφώντος.

Σεβαστή μας Ελπίδα,

Ιερό χρέος, εκτίμηση, σεβασμός, αγάπη και καθήκον  οδήγησαν σήμερα τα βήματά μας εδώ, στη εκκλησία  του Τιμίου Προδρόμου στον φιλόξενο Δήμο Δρομολαξιάς - Μενεού. Είμαστε εδώ, μαζί με την οικογένεια σου, τους συγχωριανούς, τους φίλους  και  τους  εκτιμητές  της κοινωνικής  σου  προσφοράς για να  σε κατευοδώσουμε   στο μακρινό σου ταξίδι.

Υποκλινόμαστε σήμερα, στην προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς και του εθελοντισμού. Στην  ταπεινή  και  ακούραστη εργάτρια η οποία υπηρέτησε άοκνα το λαϊκό κίνημα, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

Τιμούμε, τη γυναίκα σκαπανέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων των Λαϊκών Οργανώσεων της Κοντέας, η οποία επωμιζόταν για ολόκληρα χρόνια και έφερνε πάντα σε αίσιο πέρας το δύσκολο καθήκον της, πότε από το πόστο της οργανώτριας, της ομιλήτριας, της δασκάλας, της ηθοποιού, αλλά και πολλές φορές από το πόστο της τελευταίας εργάτριας.

Υπήρξες αείμνηστη Ελπίδα, πρωτοπόρα στη πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού μας και σου χρωστάμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Από το 1941, όταν μαζί με λίγες κοντεάτισσες, τη Βασούλα Πετρή Κέκκου, την Παναγιώτα Γεωργίου Πόλεμου και την Ανδρούλα Αλέκου, αψηφώντας τα τότε ταμπού και την προκατάληψη εις βάρος της γυναίκας,  εμφανιστήκατε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, μαζί με τους συγχωριανούς σας ερασιτέχνες ηθοποιούς, στο έργο «Το κορίτσι της γειτονιάς». Η πράξη σας αυτή, ανάγκασε ολόκληρη την τότε κλειστή κυπριακή κοινωνία να υποκλιθεί μπροστά στη τόλμη και το σθένος που επιδείξατε, αλλά και να ανοίξει πλατιούς δρόμους ανάπτυξης και προόδου τόσο για το γυναικείο φύλο όσο και το ανδρικό.

Τιμούμε μια από τις εμπνεύστριες, τις πρωτεργάτριες και τις δημιουργούς του χορού του σταφυλιού στην Κοντέα, ο οποίος ξεκίνησε το 1950 και συνεχιζόταν αδιάλειπτα μέχρι το μαύρο καλοκαίρι του 74. Η Ελπίδα Ξενοφώντος είχε το σθένος, το κουράγιο και τη θέληση, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς, μαζί με μια χούφτα  άλλους Κοντεάτες  να ξαναδημιουργήσουν το 1985, τον χορό του σταφυλιού, εδώ στη Δρομολαξιά, χορός ο οποίος συνεχίζει γίνεται μέχρι και  σήμερα.

Τιμούμε επίσης, τη γυναίκα η οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μία από τις πιο πιστές εργάτριες του προσφυγικού σωματείου «η Κοντέα».

Τέλος τιμούμε στο πρόσωπο σου, αγαπητή μας Ελπίδα, τη γυναίκα αγωνίστρια στο στίβο της ζωής, με την  ευγενική όψη και το  γαλήνιο  βλέμμα  που  εγκαταλείπει σήμερα  τα εγκόσμια, η οποία παρά τις κακουχίες και τις στερήσεις, και όσο η υγεία της το επέτρεπε, ουδέποτε σταμάτησε να ονειρεύεται, να ελπίζει, μα πάνω από όλα να αγωνίζεται και να δημιουργεί.

Σεβαστή μας Ελπίδα, νιώθουμε  υπερήφανοι ως  Κοντεάτες που σε είχαμε ανάμεσά μας. Υπηρέτησες με όλο σου το σθένος και σε όλη σου τη ζωή σταθερά, με σεμνότητα και συνέπεια τις προοδευτικές αξίες για ένα καλύτερο αύριο. Αποτελούσες σημείο αναφοράς και σταθερός οδηγητής και εμπνευστής της Κοντεάτικης νεολαίας για τα μεγάλα και τα ωραία που πηγάζουν μέσα από τον εθελοντισμό και τις πανανθρώπινες αξίες της πολιτιστικής προσφοράς. Η παρουσία σου σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή όλων εμάς των κοντεατών, οι οποίοι σου οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Αξέχαστή μας Ελπίδα ως αντίδωρο στην μνήμη σου, όλοι  εμείς οι εκτιμητές της προσφοράς σου, δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια τον υψηλό αλλά και δύσκολο αγώνα, τον οποίον εσύ με τόση αυταπάρνηση και υπευθυνότητα χάραξες και υπηρέτησες.

Σαν σήμερα, πριν από 44 ακριβώς χρόνια, αποχαιρετίσαμε βίαια το χωριό μας, κάτω από την απειλή της μπότας του τούρκου κατακτητή. Σήμερα τούτη την πικρή και σημαδιακή μέρα, αποχαιρετούμε και εσένα σεβαστή μας  Ελπίδα. Σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια σου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η μνήμη.

Χαράλαμπος Α. Κρασιάς

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κοντέας