Επιλογές


Παλιές Φωτογ. τής Κοντέας .

Κοντεάτισσα πολύτεκνη μάνα

Facebook

Παρουσίαση βιβλίου "Κοντέα Εστί"

Άγιος Χαράλαμπος 11/2/18

Μνημόσυνο πεσόντων 2018

Μνημόσυνο πεσόντων 2015


NicosLarkos2

NicosLarkos1

 

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών στη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας ο θείος μου Γιώργος Νικολάου (αδελφός του πατέρα μου) το έκτο από τα δέκα παιδιά του Νικόλα Συμεού Πελεκάνου και της Αντριανούς Λάρκου Χατζηττόφα και οι δύο από την Κοντέα.
Μέχρι τα 25 του που βρισκόταν στην Κύπρο μαθήτευσε στον Αντώνη Χωματένο και συνεργάστηκε με τον Χαράλαμπο Δημοσθένους και τον πρωτοξάφελφό του Λάρκο Ττοφή Λάρκου στο ανέβασμα θεατρικών έργων και στη δημιουργία μεικτής χορωδίας από 12 γυναίκες και 12 άνδρες.
Το 1946 εγκαταστάθηκε στο Βαρώσι, όπου εντάχτηκε στο Ακελ και πήρε μέρος σε διαδηλώσεις για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε δύο φορές από τους Άγγλους την πρώτη τρείς και τη δεύτερη για τέσσερεις μήνες. 
Καταδιωγμένος από τους Άγγλους αποικιοκράτες, την ανεργία και τη φτώχεια μετανάστευσε το 1950 στην Αυστραλία όπου εργάστηκε σκληρά και δημιούργησε δικό του εργοστάσιο γυναικείων ενδυμάτων. Παντρεύτηκε με την Άννα Παύλου Ματθαίου Χάρπα από το Ριζοκάρπασο και απέκτησαν δύο γιους και μια θυγατέρα.
Όπως και στην Κοντέα έτσι και στην Αυστραλία πρωτοστάτησε στα κοινά της Κυπριακής Κοινότητας της Μελβούρνης την οποία υπηρέτησε διαδοχικά σαν πρόεδρος και σαν γενικός γραμματέας από το 1952 μέχρι το 1990.
Το 1974 ήταν από τους πρωτεργάτες των εκδηλώσεων στην Αυστραλία εναντίον της τουρκικής εισβολής και πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση και αποστολή τεράστιας βοήθειας στους πρόσφυγες της Κύπρου.
Από το 1976 μέχρι το 1996 υπηρέτησε σαν Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) η οποία ανέλαβε μια παγκόσμια εκστρατεία διαφώτισης και βοήθειας προς την Κύπρο και σαν εκπρόσωπος της Μελβούρνης στην Παναυστραλιανή Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην οποία οφείλεται η διαχρονική υποστήριξη της κυβέρνησης της Αυστραλίας προς την Κύπρο. 
Από το 1976 μέχρι το 2009 ερχόταν κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο για το Συνέδριο των Αποδήμων. Έδειχνε πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις υποθέσεις της Κοντέας, συναντούσε πολλούς συγχωριανούς του και με τη συνετή και μετριοπαθή συμπεριφορά του συνέτεινε τα μέγιστα στην ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ των Κοντεατών, την ανάπτυξη της Σπε Κοντέας, στην αναβίωση και στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συντήρησης της μνήμης του κατεχόμενου Χωριού του. 
Το 1972 ήλθε στην Κύπρο για να μελετήσει το ενδεχόμενο να επαναπατρισθεί και να ζήσει στην Κοντέα. Δυστυχώς τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν του στέρησαν την εκπλήρωση της επιθυμίας του. Αιωνία θα είναι η μνήμη του.
Λόγω της προσφυγιάς και του διασκορπισμού μας, για αυτονόητους λόγους επέλεξα δύο φωτογραφίες για διευκόλυνση όσων τον θυμούνται νεαρό στην Κοντέα και για όσους τον θυμούνται σε προχωρημένη ηλικία.

Νίκος Λάρκος